Vad händer med mitt avfall?

 

Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna i möjligaste mån. Men i vissa sammanhang är det faktiskt bättre för klimatet att slänga allt avfall i samma container istället för att sortera materialet. Exempelvis vid en höstrensning för en bostadsrättsförening eller ett rivningsprojekt hemma. Istället för att ha flera olika containrar med mindre material per lass (och således flera vändor) sparar en större container mer på klimatet tack vare färre resor med lastbilen. Väl på återvinningsanläggning sorteras materialet och det mesta kan återvinnas.

Material som återvinns på återvinningsanläggningen

Rent trä (utan färg eller impregnering) flisas och skickas till värmeverk för förbränning. Där återvinns energin och blir till el och värme. Det pågår också försök att återanvända rent trä till nytt byggmaterial.

Metallskrot skickas till särskilda mottagare. Där kontrolleras materialet och allt annat än metall sorteras bort. Stora saker och annat skrot som består av många olika metaller plockas isär för hand, klipps sönder eller mals i en kraftig kvarn. Sedan sorteras skrotet efter metalltyp. Erfaren personal tar hjälp av magneter, luftströmmar och vattenbad för att sortera ut aluminium, koppar, järn, stål, nickel, rostfritt, mässing, zink, tenn och bly. Ibland behövs också avancerad apparatur för att få veta exakt vilken eller vilka metaller skrotet innehåller.

Jord, sten, tegel och betong krossas och blir täckningsmaterial på deponier eller bottenlager när man bygger nya vägar, parkeringsplatser och liknande. Tegelsten kan också återanvändas till nya byggnader.

Många fler material kan återvinnas, till exempel fönsterglas. De skärs ut ur ramen och skickas till glasbruk för att bli ny glasråvara. Plastmöbler, isolering och gips är annat som också kan återvinnas, om förutsättningarna är de rätta.

Resten av ditt avfall som inte kan återvinnas går till förbränningen där det blir till värme och el.

https://sopor.nu/fakta-om-avfall/vad-haender-med-ditt-avfall/grovsopor/

 

Offertförfrågan