Trä som trä, eller?

Hur sorteringen av trä ska gå till är en av våra vanligaste frågor. I det här inlägget ska vi försöka förklara skillnaderna mellan träavfallen och hur du ska sortera materialslagen.

Tryckimpregnerat trä

Tryckimpregnerat trä är ett materialslag som är skyddat av en impregneringsvätska och används ofta i utemiljöer där träet är utsatt för fukt. Trät känns lätt igen av det gröna utseendet. För att trät ska tåla så mycket som möjligt används miljöfarliga ämnen i impregneringsvätskan. Av den anledningen ska trämaterialet återvinnas som farligt avfall. Exempel på tryckimpregnerat trä kan vara trä från trall och swimmingpool.

Vanligt trävirke, målat- och limmat trä

Vanligt trävirke, målat- och limmat trä kan alla gå i samma fraktion på återvinningscentralen. Detta kan dock variera bland återvinningscentralerna så är du osäker kan du alltid stämma av med personalen. När du slänger materialslaget behöver du inte plocka bort metaller som skruvar och gångjärn utan de sorteras bort av magneter när trät flisas. Exempel på kategorin kan vara engångspallar, spillvirke och innerväggar.

Vi hjälper dig

Nu vet du skillnaden på olika sorters trä. En sak har alla träföremål gemensamt – de är tunga! Om du gör en större renovering eller rensning och behöver slänga massa gammal trävirke, pallkragar och trall kan en container från oss underlätta renoveringen/rensningen. Kom ihåg att meddela om det är tryckimpregnerat eller vanligt virke.

Offertförfrågan