Tips vid trädgårdsrensning

 

Ännu skiner solen och värmer oss från morgon till kväll i stora delar av landet. Trots att det har varit extremt torrt på flera ställen har våra växter, buskar och träd växt till sig under sommaren. Kanske har du gått i tankarna att rensa i trädgården eller på balkongen innan höstens ruskväder drar in över oss? Då har vi på Active Recycling några tips att dela med oss av!

Trädgårdsavfall

För dig med trädgård eller balkong kan du kompostera grenar, kvistar och andra växtdelar hemma utan några särskilda tillstånd. Har du inte möjligheten till egen kompost kan du lämna trädgårdsavfallet på kommunens återvinningscentral. Med vår byggsäck kan du undvika att smutsa ner bil och släpkärra. Har du större och tyngre avfall kan vi även hjälpa dig att hämta dina storsäckar. För att du hämta din byggsäck kan du göra din beställning här.

Invasiva arter

Tyvärr har invasiva växtarter spridit sig till våra trädgårdar och dessa ska inte läggas i komposten. Då riskerar de att sprida sig vidare och konkurrera ut våra inhemska arter. I Sverige finns nu 24 invasiva växtarter där några av de kändaste är jätteloka (även kallad jättebjörnloka), jättebalsamin, parkslide och skunkkalla. På Naturvårdsverkets lista kan du se hela listan med samtliga 25 arter. För att undvika spridning bör växterna läggas i säckar och sedan hanteras som brännbart avfall på en återvinningscentral. Återigen kan en Active bag vara en hjälpande hand för en välrensad trädgård.

Bostadsrättsföreningar

Bor ni i en bostadsrättsförening är ett tips att beställa en container istället. När det kommer till val av container är vår populäraste för trädgårdsavfall en öppen 22 m3 container. Eftersom trädgårdsavfall inte väger så mycket men tar mycket utrymme har containern snabbt blivit en favorit hos våra bostadsrättsföreningar.