Hur du återvinner dina glasföremål

Det är lätt att tänka att allt glas ska återvinnas likadant. Verkligheten är snarare omvänd – beroende på sortens glas sker behandlingen av materialet olika. Krångligt? Ingen fara, vi reder ut begreppen!

 

Glasförpackningar

Med glasförpackningar syftar vi till mat/drycks-förpackningar gjorda av glas. Det kan exempelvis vara en syltburk eller läskflaska som du köper i din livsmedelsbutik. Den här sortens glas lämnar du på vilken återvinningsstation som helst eller, om möjligt, pantar i en livsmedelsbutik. Kom ihåg att separera glasförpackningen som ofärgat/färgat. Glasförpackningar kan krossas och smältas hur många gånger som helst utan att tappa i kvalité.

Sortera glasförpackningar — Bostads AB Mimer

Glödlampor och lysrör

Glödlampor, lysrör och lågenergilampor innehåller tungmetaller som kvicksilver och bly och ska sorteras som elavfall eller farligt avfall. Kolla med personalen på återvinningscentralen för vad som gäller.

Ljuskällor i återvinningsprocessen

Härdat glas

Dricksglas, fönster och olika prydnadssaker i glas kategoriseras som härdat glas. Vid tillverkningen av härdat glas tillsätts ofta tungmetaller som exempelvis bly för att göra produkterna tåligare. Tungmetallerna förstör återvinningen av glaset.

Mannen krossade två glasrutor hos sina före detta svärföräldrar. Bilden är från ett annat sammanhang.

Porslin och keramik

Porslin och keramik såsom ugnsform eller tallrik kan i små mängder slängas som restavfall. Har du större mängder ska det oftast återvinnas som schaktmassa på en återvinningscentral. Många återvinningscentraler kan skilja på hur och vart materialet ska slängas. Är du osäker ska du kolla med personalen.

Ett tyskt bröllop – Tjejsnack by Alex

Vi hjälper dig

Nu vet du skillnaden på olika sorters glas. En sak har alla glasföremål gemensamt – de är tunga! Om du gör en större renovering och behöver slänga massa gamla glasburkar, fönster och porslin  kan en container från oss underlätta renoveringen. För mindre mängder och elavfall passar våra storsäckar även bra.

Offertförfrågan